Μοναδικά Αξιοθέατα

Φαράγγι της Σαμαριάς

Μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Σαμαριάς, αυτό το εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 18 χιλιομέτρων βρίσκεται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Από το Ξυλοσκαλο , λίγο έξω από το ορεινό χωριό Ομαλός, το φαράγγι καταλήγει 1.250 μέτρα για να φτάσει στο Λιβυκό Πέλαγος στην Αγία Ρουμέλη στην ηλιόλουστη νότια ακτή της Κρήτης. Ο ποταμός Τάραιος, ο οποίος στεγνώνει το καλοκαίρι αλλά πλημμυρίζει το χειμώνα, διατρέχει το μήκος του φαραγγιού με ψηλούς βραχώδεις γκρεμούς σε κάθε πλευρά. Το πετρώδες μονοπάτι είναι αρκετά δύσκολο και δεν συνιστάται για άτομα με προβλήματα γονάτων, αλλά είναι απαραίτητο για αθλητικούς επισκέπτες στην Κρήτη. Στις πιο πολυσύχναστες μέρες, μέχρι 3.000 άτομα περνούν από το φαράγγι. Ο περίπατος μπορεί να διαρκέσει τέσσερις έως έξι ώρες ανάλογα με το πόσο είστε κατάλληλοι. Είναι ανοιχτό για επισκέπτες από το Μάιο έως τα μέσα Οκτωβρίου.

 

Το ανάκτορο της Κνωσού

Ένας προελληνικός πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού και η πρώτη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, οι Μινωίτες πήραν το όνομά τους από τον θρυλικό βασιλιά Μίνωα. Η Κνωσός, κοντά στο Ηράκλειο, πιστεύεται ότι ήταν το παλάτι του βασιλιά Μίνωα. Αυτό το μνημειώδες οικιστικό συγκρότημα συγκεντρώνεται σε μια τεράστια αυλή, όπου φαίνεται ότι διοργάνωσε το "Bull-Leaping", μια δραστηριότητα που περιλάμβανε τη διαδρομή προς έναν ταύρο, τον έπιασε από τα κέρατα και τον πεταλούσε πάνω του. Η Κνωσός εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1450 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι γιατί - ίσως ήταν ένας καταστροφικός σεισμός μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη, ή ίσως η Κρήτη είχε καταστραφεί από εισβολείς. Όποια και αν είναι η αιτία, οι Μινωίτες εξαφανίστηκαν εντελώς.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Η προσωρινή έκθεση εδώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι μαγευτική, και όταν ανοίξει τελικά το νέο μουσείο (που βρίσκεται υπό ανακαίνιση, ημερομηνία ολοκλήρωσης αβέβαιο), με 23 αίθουσες, θα είναι πραγματικά παγκόσμιας κλάσης. Στην έκθεση παρουσιάζονται ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των προϊστορικών, χάλκινων, ρωμαϊκών και ελληνικών θησαυρών. Η υπερηφάνεια του τόπου πηγαίνει στους Μινωίτες, με τις μαγευτικές νωπογραφίες τους που απεικονίζουν περήφανους και λεπτούς άνδρες και γυναίκες σε έντονες αποχρώσεις από τερακότα-κόκκινο, κίτρινο ώχρα και μπλε κοβαλτίου.

 

Χανιά

Τα Χανιά (Χάνια, Χανιά) είναι η κύρια πόλη της Δυτικής Κρήτης και ήταν η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1971, όταν μετακόμισε στο Ηράκλειο. Με θέα στο Αιγαίο και με τα Λευκά Όρη, που καλύπτονται από χιόνι το χειμώνα, η εμφάνιση της παλιάς πόλης χρονολογείται από τους αιώνες που πέρασαν κάτω από τη Βενετία (1204-1645). Τα Χανιά είναι ένα υπέροχο μέρος για να εξερευνήσετε με τα πόδια. Ο ποταμός από ρομαντικά σοκάκια με παστέλ χρώματα κτισμένα μέσα στα ερείπια των αμυντικών τειχών του 16ου αιώνα, η πόλη εκτείνεται σε ένα όμορφο αλιευτικό λιμάνι. Η αγοραία αγορά, που χτίστηκε το 1911, αξίζει να δούμε τα φρέσκα εποχικά προϊόντα της και τα δώρα όπως το κρητικό τυρί και το μέλι. Στα Χανιά υπάρχει αεροδρόμιο (12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης στην χερσόνησο Ακρωτήρι) και εξυπηρετείται από τακτικά δρομολόγια πλοίων από το λιμάνι της Αθήνας Πειραιάς. Αποτελεί μια ωραία βάση για να επισκεφθείτε τις παραλίες του Ελαφονησίου και του Μπάλου και να περάσετε το Φαράγγι της Σαμαριάς.

Άλλα Ξενοδοχεία